Salsnes, 9 maart 2006

Yes, yes, yes!! De wereld is wit, witter, witst! Schreef ik de vorige keer niet dat ik van harte hoopte dat er nog een flink pak sneeuw zou vallen? Nou, mijn wens is in vervulling gegaan! Zo'n twee weken geleden is er een laag van ongeveer 50 cm gevallen. Niet slecht! En het weer is sindsdien zalig. De eerste dagen af en toe een sneeuwbui en daartussenin flinke zonnige buien. Maar nu is het al dagen onbewolkt, blauwe lucht en de hele dag zon. De zon heeft al weer aardig wat kracht en dat maakt het erg aangenaam om buiten te zijn. Niet alleen de wereld ziet er zo een stuk mooier uit, het hele leven wordt een stuk aangenamer. De temperaturen liggen 's nachts tussen de -10 C en -15 C. Overdag ligt de temperatuur tussen de -5 en de -10 C. Afgelopen maandag liep ik om 7 uur ('s ochtends) naar school en toen stond de thermometer op -19 C!! Het snot bevriest dan gewoon in je neus! Erg koud, maar ook een fantastisch gevoel. Ik ontdek dat ik behoorlijk door het weer benvloed wordt en aangezien het weer hier niet is om over naar huis te schrijven, ben  ik af en toe aardig depressief. Het is niet zo dat ik terug wil naar Nederland, maar ik vraag me dan wel af of dit de juiste plek is. Ik ben nl. gek op sneeuw en kou, en dat heb je hier erg weinig. Maar als ik nu om me heen kijk is het hier nu ook erg leuk. Kijk maar! 
(foto 1 en 2)

foto 1:

Het weiland achter mijn huisje

Vorige week maandag ben ik naar Namsos gereden om langlaugski's te kopen. Het mooie winterweer maakt dat ik zin heb om te gaan langlaufen. En over een paar weken gaan we met de school naar Tunsjen, een plaatsje aan de Zweedse grens. Daar gaan we op bezoek bij een andere school en dan gaan we skin. Tja, en dan kan je als leerkracht niet achterblijven. Vandaar dat het er toch maar van moest komen. Ik weet dat een aantal zich nu afvraagt of het wel slim is als ik op de ski's ga en of het niet vragen is om problemen (of beter gezegd: vragen om een gebroken been). Beloven kan ik niets, maar ik ga er gewoon vanuit dat het helemaal goed gaat! Maar tot nu toe is het goed gegaan. Vanmiddag hebben we nl. een "utedag" (buitendag) gehad. Het stond niet in de jaarplanning, maar omdat het zo mooi weer is, vonden we gewoon dat we er nu van moesten profiteren. Voor je het weet is het weer weer omgeslagen en kunnen we niet meer op de ski's. De laatste 3 uur zijn we naar buiten gegaan en in de buurt van de school gaan langlaufen. Iedereen in zijn element en de juf helemaal! Ik ben een aantal keren gevallen, maar dat was alleen maar goed, want daardoor ben ik wat minder bang om te vallen, en sta ik wat meer ontspannen op mijn benen. 
Het was al weer een aantal jaar geleden (volgens mijn 12 jaar!) dat ik op de langlaufski's gestaan had en het was weer even wennen. Zeker gezien de inspanning die je er voor moet doen! Ik ben nu aardig uitgeteld, maar heb het erg naar mijn zin gehad. Een aantal foto's van deze "utedag" zijn te zien op de site van de school. Klik hier om op deze site te bezoeken. 

foto 2:

Onderweg van Salsnes naar Namsos

Vorige week heb ik "vinterferie" (wintervakantie), de voorjaarsvakantie bij in Nederland, gehad. Ik was daar erg aan toe. Al vanaf begin september zijn ze bezig de school te verbouwen. We krijgen o.a. uitbreiding van een lokaal, een nieuwe ingang en de lokale bibliotheek komt in de school. We zitten dus ook vanaf die tijd in de troep. Allerlei ruimtes moesten worden leeggemaakt en overal staat nu wat. Op zich hadden we er niet zoveel last van, behalve dan wat lawaai af en toe. Op zich was daar nog wel mee te leven. Tot 3 weken voor de "vinterferie". Toen moest mijn lokaal leeg om nieuwe vloerbedekking te leggen. De kinderen hebben 1 ochtend les gehad in de keuken en lerarenkamer, en ze hebben 1 dag vrij gehad! Onze spullen zaten in dozen in een opslagruimte. En deze situatie heeft zo'n 3 weken geduurd. We konden wel weer terug in het lokaal, maar de stopcontacten moesten nog aan de muur vastgemaakt worden, het bord moest nog verplaatst, etc., dus de spullen bleven in de dozen. Ooit wel eens geprobeerd te timmeren zonder een hamer? Nou, zo voelde het 3 weken lang: lesgeven zonder al je spullen bij de hand te hebben. Erg vermoeiend. Uiteindelijk is het lokaal in de "vinterferie" deels in orde gemaakt, zodat Henk en ik (ja, Henk was een aantal dagen op bezoek!) zaterdags het lokaal ingericht hebben. Nog steeds staat niet alles op zijn plaats, maar ik heb tenminste weer wat overzicht.

Zoals gezegd is Henk in de vakantie in Noorwegen geweest. Ik heb hem opgehaald en de autorit was schitterend. Een prachtig wit landschap in de stralende zon. Ook de terugweg was mooi. De temperatuur was die dag laag: op sommige plekken -25 C!!
Henk heeft in Namsos een soort sollicitatiegesprek gehad bij een bedrijf dat filters maakt. Op dit moment hebben ze geen vacatures, maar ze gaan in de toekomst uitbreiden, dus misschien.... Henk is nu druk aan het solliciteren en ik hoop dat ook hij binnen niet al te lange tijd naar Noorwegen kan verhuizen.

Oh, ja, we hebben inmiddels weer een brug, sinds een aantal weken. Wel een tijdelijke, maar dat is beter dan niets. Het is ook een brug (zie foto 3) waar we met de auto over kunnen rijden, zodat ik nu ook de auto weer aan "de goede kant" heb. De brug is erg smal en ook heeft het geen aparte voetgangersbrug, dus soms is het best oppassen als er auto's langs je heen denderen. Voor de leerlingen hebben we een schoolpatrouille ingesteld. Een van de leerkrachten staat 's ochtends bij de brug en loopt met de kinderen de brug over, evenals na het uitgaan van de school. 

foto 3:

De nieuwe brug in aanbouw.

De brug is over de oude brug heengebouwd. Voor de herfst wordt er een nieuwe brug gebouwed die rechts van deze brug komt te liggen. De peiler van de brug komt dan op een soort eilandje in de rivier te staan, waardoor het geheel wat steviger is (gaan we vanuit). Geen boottochtjes over het meer meer, dat toch wel wat had moet ik heel eerlijk zeggen. Misschien hadden we er nu zelfs wel overheen kunnen lopen, aangezien er een aardig laagje ijs op het meeer ligt. toch is het zelden dat je op het meer kunt schaatsen. Het is nl. het n na diepste meer van Noorwegen en daarnaast is er sprake van stroming wat het ijs niet betrouwbaar maakt. Maar goed, je weet maar nooit, als het koude weer zo voortzet..... Krijgen ze toch nog gelijk met dat het een extreem jaar is!

Ik houd jullie op de hoogte!

Klem,

Andrea