Følling, 30 mei 2003  

Deze keer niet in de zon op een veranda, maar in een hytte. Een hytte is een soort trekkershut, een houten hutje met 4 bedden (stapelbedden), een tafel met stoelen en een keukenblokje. Je hebt ook hytter die meer voorzieningen hebben, maar dat verschilt. In deze hut is geen stromend water en geen toilet/douche, die moet ik op de camping gebruiken. Wel is er een elektrisch kookplaatje, dus water voor een kopje koffie kan ik lekker maken. Het is nu 8.50 uur, dus dat kopje koffie gaat er zometeen wel in! Zeker nadat ik vanmorgen mij onder een ijskoude douche heb staan douchen. Ik had netjes 10 kronen in de automaat gestopt, maar die bleef hangen en kon ik met geen mogelijkheid meer eruit krijgen (of verder de automaat in duwen). Nou dan maar even met koud water douchen. Maar ja, koud in Noorwegen betekent ook echt koud!! Nu ben ik wel weer lekker warm, maar echt prettig vond ik het niet. Verder werkt hier alles wel goed. De douches, wc en de hytter zijn erg schoon. Daar kunnen ze in Nederland nog wat van leren! Als ik hier zometeen wegga moet ik ook zorgen dat ik het netjes achterlaat, dus even de vloer dweilen en de tafel e.d. afnemen.

De hytte staat op een camping in Følling, vlakbij Steinkjer (ten noorden van Trondheim) aan het Snåsavatnet, een langgerekt meer waar de E6 straks ook langs loopt. Ik heb een schitterend uitzicht op dit meer en de bergen/heuvels aan de overkant. Het is zwaar bewolkt, maar het regent niet en af en toe komt er tussen de wolken een straaltje zon door. Dat geeft een prachtig beeld op de bergen.

Toen ik gisteren opstond in Sjoa was het daar ook zwaarbewolkt en regende het zelfs. Toen ik wegreed was het gelukkig weer droog. Ik vind het nog erg eng met regen te moeten rijden. Gelukkig heb ik onderweg geen regen gehad. Wel is het koud, tussen de 10 en 15 graden (ja, ja, ik weet het, in Nederland is het nu warmer, maak me maar lekker!). Het is ook aan de natuur te merken dat het nog kouder is; aan sommige bomen zitten nog geen bladeren of ze beginnen net bladeren te krijgen. Ook zie ik nu hier overal erg jonge lammetjes lopen, terwijl je die bij ons al eind maart zag (misschien zelfs nog wel eerder). Een dikke trui is op dit moment ook geen overbodige luxe! (de zon begint nu door te breken en schijnt lekker de hytte binnen, dit is vakantie!)

Ik bedacht me vanmorgen ineens dat ik al dagen geen krant gelezen heb en geen nieuwsbericht gehoord heb. Ik heb geen idee wat er in de wereld gebeurt en dat is eigenlijk best rustig. Hoef je je ook nergens druk over te maken. Ik slaap goed en kom lekker tot rust, had ik duidelijk hard nodig. Wel merk ik als ik na een dag rijden uit de auto stap dat ik als het ware nog heen en weer ga, net alsof je nog in de auto zit. Dat gevoel heb je ook als je een tijd op een boot gezeten hebt, dan heb je nog het idee dat je beweegt als je weer aan land bent. Dat heb ik nu na een lange dag rijden ook, raar gevoel hoor!

Gisteren kwam ik hier om 20.30 uur aan, na zon 400 km rijden. Ik was helemaal op en had ook geen zin meer om nog een nieuwsbrief te schrijven. Doordat de wegen vrij kronkelig zijn is het heel vermoeiend rijden. Ik wist het wel, maar het meemaken is een tweede. Het is jammer dat ik nu toch wat meer moet opschieten doordat ik twee dagen gemist heb, maar anders had ik kortere afstanden gereden. Gisteren belde ik met Ellen Marie (de vrouw bij wie ik 3 weken zal wonen) om te vertellen dat ik niet voor zondag aan zou komen. Ze vertelde me dat ik misschien maar beter in het zuiden kon blijven omdat het bij hun erg slecht weer was; storm en regen.

Vanuit Sjoa gisteren ben ik naar Nord-Sel gereden. Daar wilde ik kijken bij de boerderij die ze gebouwd hadden voor de film Kristin Lavransdatter. Helaas was dit gesloten. Veel dingen gaan in Noorwegen pas op 1 juni open, dan begint het seizoen pas, dus als toerist heb je dan gewoon pech als je eerder komt. Hetzelfde overkwam me in Dombås waar ik heel graag naar het Trollenmuseum had gewild. Ook nog gesloten. Alleen als de VVV ook geopend was kon je er in. Maar gisteren was het Hemelvaart en dus was alles dicht. Helaas, geen Trollenmuseum gezien, dan maar op de terugweg (dan weet je het alvast, Henk).

Doordat het Hemelvaart was, was het s ochtends ook nog vrij rustig op de weg. Later werd het wel wat drukker, maar volgens mij minder druk dan op woensdag. Ben benieuwd of het vandaag ook rustig is.

Vanaf Dombås ben ik naar Oppdal gereden. Je rijdt dan over de Dovrefjell, een hoogvlakte en een nationaalpark. Daar zijn de wegen aardig recht en gaan ze door een mooi landschap. Bergen met sneeuw (waarvan de hoogste 2200 meter is; Snøhetta), bomen zonder bladeren en veel lichtgroen mos. Prachtig. Ik had het idee dat ik bij elke parkeerplaats wel even wilde stoppen om een foto te nemen.

Op de Dovrefjell ben ik gestopt bij een restaurantje: Dovregubbens hall. Een oud restaurant waar je een aantal traditionele gerechten kunt eten. Ik heb rømmegrøt gegeten. Zeg maar roompap. Je eet dat met suiker (ja, ik weet het, ik heb gezondigd), kaneel en een klont boter. Daarbij eet je flatbrød (heel dun knäckebröd), soms ook spekemat (plakjes droge worst) en drink je saft (sap). Ik had een kleine portie besteld en dat was maar goed ook, want daar had ik meer dan genoeg aan. Het is erg lekker, maar ook erg machtig! Rømmegrøt wordt op de boerderijen meestal nog gegeten als al het hooi binnen is. Dan wordt er voor iedereen pap gekookt en dan wordt er gezamenlijk gegeten (en gedronken!).

De volgende stopplaats was Trondheim. Vroeger de hoofdstad van Noorwegen, nu de twee na grootste stad van Noorwegen. In Trondheim staat de Nidarosdom, een kathedraal, waar nog steeds de koningen gekroond worden. Trondheim is een oude plaats met nog mooie oude houten pakhuizen. Het is een plaats waar je de weg makkelijk kunt vinden vind ik. Ik wilde kijken of de Nidarosdom geopend was, maar helaas, dicht. Evenals Erkebispegården, de voormalige woning van de bisschop. Toen ben ik maar wat gaan lopen. Ik ben o.a. over de oude houten brug (Bybrua) gelopen naar Kristiansten Festning, een vesting op een berg even buiten het centrum. Wel een hele trip omhoog! Het zweet stond me op mijn rug! Duidelijk dat wij het toch niet gewend zijn om bergen op te lopen. Frustrerend als die Noren je dan in een moordend tempo voorbij lopen terwijl je zelf veel moeite moet doen om (hijgend en puffend) naar boven te komen. De terugweg ging een stuk sneller en was een stuk makkelijker!

Verder heb ik nog Stiftsgården gezien; een geel/oranje houten paleis waar de koninklijke familie verblijft als ze in Trondheim is. Het staat aan een doorgaande straat in Trondheim, midden tussen de winkels. Heel raar. Geen grote paleistuin, geen hekken. Er brandde licht binnen, en ik vroeg me af of ze thuis zouden zijn. Aanbellen durfde ik echter niet.

Vanuit de auto heb ik naar de camping gebeld met de vraag of ze nog hytter hadden. Ja, was het antwoord, maar geen hutten met douche en toilet, zei de dame ongerust. Ze maakte zich zorgen dat ik dat een probleem zou vinden, maar ik wist van tevoren dat dit soort hytter dat niet hebben.  

Vanaf Trondheim was het nog zon 2,5 uur rijden naar Følling. De tocht langs de Trondheimfjord was erg mooi. Doordat het bewolkt was krijg je fantastische luchten te zien.
Voordat ik Trondheim uitging moest ik trouwens wel toll betalen. Eerst 25 kronen en daarna nog een keer 10 kronen. Ja, ze weten wel hoe ze hier geld moeten verdienen! De wegen beginnen nu wat noordelijker toch iets slechter te worden. Kunnen ze mooi al dat tolgeld voor gebruiken om ze te verbeteren!  

Het landschap is nog niet veel anders dan wat ik hiervoor gezien heb, behalve dan dat ik langs de kust/fjorden rijd.  

Oh, ja, ik wilde ook nog vertellen dat je al echt kan merken dat je steeds noordelijker komt en dat de nachten steeds korter worden. Toen ik gisteren om half 11 ging slapen was het nog steeds licht buiten! Ik heb geen idee hoe laat de zon al weer op was, maar het kan nooit laat geweest zijn. Ervoor opblijven om te zien hoe laat de zon ondergaat doe ik maar niet, want dan ben ik bang dat ik bijna geen slaap krijg. Ik hoop vandaag in de buurt van de poolcirkel te komen (66 ° noorderbreedte). Vanaf daar verwacht ik dat het bijna de hele nacht licht is. Ben benieuwd. Tot nu toe heb ik geen last gehad dat ik niet kon slapen daardoor, maar ik vraag me af hoe dat is als het de hele nacht licht is en of ik er ook meer energie door krijg. Toen ik gisteren naar bed ging waren veel kinderen hier nog buiten aan het spelen. Het lijkt wel alsof ze het aantal uren licht dat ze in de winter niet gehad hebben, nu moeten inhalen. En als je dan denkt dat ze, doordat ze later naar bed gaan, ook later wakker worden: nee, net zo vroeg als ik, om 6.30 uur!!  

Goed, ik ga de boel opruimen, afwassen en dan vertrekken. Kijken wat de komende dag weer voor spannends te bieden heeft.

 

Nieuwsbrief 1 (27-05-2003)

Nieuwsbrief 2 (28-05-2003)

Nieuwsbrief 3 (30-05-2003)

Nieuwsbrief 4 (01-06-2003)

Nieuwsbrief 5 (02-06-2003)

Nieuwsbrief 6 (15-06-2003)

Nieuwsbrief 7 (17-06-2003)

Nieuwsbrief 8 (18-06-2003)

Nieuwsbrief 9 (22-06-2003)

Nieuwsbrief 10 (24-06-2003)

Nieuwsbrief 11 (27-06-2003)

Nieuwsbrief 12 (03-07-2003)

Nieuwsbrief 13 (07-07-2003)