Hallo allemaal,

Eindelijk een (bescheiden) berichtje van mijn kant, na al die lange/enthousiaste/lieve mails van jullie kant. Ik schaam me dat ik nog bijna niemand teruggemaild heb, en ook nog niets nieuws op mijn website heb gezet. Het moet wel lijken alsof ik van de aardbodem verdwenen ben, maar niets is minder waar.
Sinds ik hier aangekomen ben heb ik het erg druk gehad. Veel dingen regelen, waaronder een verblijfsvergunning en een persoonsnummer. Zonder dat laatste kan je niets in Noorwegen en ben je ook niets. Je krijgt geen bankpas, maar ook geen vaste telefoon. Inmiddels is dat nu allemaal geregeld.
Daarnaast heb ik het erg druk gehad met school. Bijna alles is anders. Er moesten veel plannen geschreven worden en elke week moet er voor elk kind een weekplanning gemaakt worden, zodat ze weten wat ze per dag aan werk moeten doen. De afgelopen tijd heb ik zo'n beetje van half 8 tot 7 op school gezeten. Als ik dan thuiskwam was het eten  en naar bed. Doodmoe was ik, zeker in het begin. Ondanks dat ik de taal spreek kost het me veel energie om het Noors te volgen. Ze spreken hier een bepaald dialect waarbij je je erg moet concentreren om het te kunnen verstaan. Gelukkig gaat het nu een stuk beter. Een van de kinderen vroeg laatst of ik ook niet hun dialect zou leren. Ik zei dat ik over een tijdje zeker ook wat dialect zou spreken. Nou, dan moest ik ook maar leren vloeken in het dialect, zei hij. Ik zei dat als ik zo boos was dat ik moest vloeken, dat ik dan niet meer in het Noors kon denken, maar dat ik dan zeker in het Nederlands zou gaan vloeken. Dus als ik ineen Nederlands ga spreken, dan weten de kinderen dat het menens is!

Verder gaat het hier goed. Het weer is echter niet om over naar huis te schrijven (misschien heb ik jullie daarom wel niet gemaild?). Het heeft hier bijna elke dag geregend en daar word je niet vrolijk van. Gelukkig is het vandaag zonnig en warm en dat doet je goed.
De afgelopen weken heb ik het meeste per fiets moeten doen omdat ik nog geen auto had. Vorige week (herfstvakantie) zijn mijn ouders langs geweest en hebben we een auto uitgezocht, die ik samen met de bank gekocht heb. Nu ben ik wat mobieler en hoef ik geen auto meer te lenen van een collega als ik boodschappen moet gaan doen in Namsos dat 35 km verderop ligt.

Nu ik wat meer tijd heb hoop ik binnenkort de website te updaten en iedereen die mij gemaild heeft persoonlijk terug te mailen. Nu helaas nog even deze algemene mail.

Hilsen og klem (groetjes en omhelzing),

Andrea